SATYRICON


Un festival cum n-a mai fost – 23 sept. 2012

Festivalul  Shalom Ierusalim- Piața Unirii București

O  mare de vizitatori, multă muzică, antren, la care au participat direct Erwin Șimșensohn și Edi Kupferberg,  prin apelul la participarea  tinerilor de toate vârstele de la copii la oameni în vârstă, la muzică, dans, cântece. Tombolă, mâncăruri tradiționale,  evreiești,  binecuvântări de sărbători  ( Roș Hașana, Sucot, etc.) soliști ( Marcel Pavel, cantorii Baruch Finkelstein- Rusia, Iosif Adler – România, Yaniv Sananes – Israel) , Maia Morgenstein și Radu Captari, ansamblul Hora, klezmerii, ( Brașov, Botoșani, Cluj) , ansamblul Elias( grecii), Pilisterlu ( aromâni) „Steluțele din Ferentari” ( copii) , Lyceum Consort, „Ciubcik” ( rușii lipoveni), Jidische lieder  din Germania,, corul de copii Bim-Bam, solista Carmen Mușat, Tommy Weissbuch, Adina Chiș,  Corul CEB, dirijor Em. Pecingină, Aerobic Team of JCC, nu în  ultimul rând Orchestra Angely”s, dirijor Cristian Marius Firca. La intrarea dinspre  Patriarhie, Zidul Dorințelor ( o machetă a Zidului Plângerii), Cramele Rotenberg,  Expoziția Ierusalimul de astăzi, standul Editurii Hasefer, cu o mare afluență de cumpărători, standul El-Al, suvenirurui, expoziția Locuri Sfinte, stand FCER-JCC, Ierusalimul copiilor, ateliert de creație  plastică, Excpoziția – Evrei români care au contribuit la civilizația Israelului și, cel mai interesant, Sala de conferințe Bereshit, despre istoria evreilor. Am cules impresii din public – Anica Levențiu, Mihail Grămescu, Camelia Pantazi – „ excepțional, bine organizat, extrem de interesant”, la care se adaugă impresiile scrise în Cartea Festivalului. Printre vizitatori l-am recunoscut pe Varujan Pambuccian, reprezentantul etnie armene, liderul grupului  minorităților etnice din Palament, care venise de la un festival al etniei armene de la Muzeul Satului, doamna Tova Bin Nun-Cherbis, președinta Fundației Lauder în București, directoarea școlii cu acelașii nume, ș.a.

__Vizita  expoziției despre contribuția evreilor din România—

Pe panourile expoziției sunt prezentate biografiile în română și engleză a următorilor  originari din România,deveniți personalități israeliene

- Reuven Feuerstein – n. !921, Botoșani, specialist în studii ale capacității cognitive și îmbunătățirea lor ,  există la Cluj un Institut care îi poartă numele.

- Myriam Berstein –n. 1895, Chișinău – prima actriță profesionistă din Israerul modern( alia în 1907)

- Naftali Hertz Imber ( 1856-1909) , autorul textului Imnului de Stat al Israelului, HATIKVA, muzica fiind preluată de Shmuel Cohen ( n. Ungheni, 1870) din folclorul românesc ( ca și fragmentul din Poemul simfonic VLTAVA de Smetana), imn adoptat de Mișcarea sionistă în 1933 și de Guvernul israelian, în 1948.

- Yitzhak Artzi, n. 1920, Siret, fost viceprimar al Ierusalimului, deputat, lider al evreilor originari din România

- Dan David, n. 1929, București, președinte al Fundației care îi poartă numele, acordă anual premii de un milion dolari pentru contribuții la cultura și civilizația Israelului, inventator  ăn domeniul artei fotografice, conduce prin Compania Photo  Me Inc.  250 de societăți comerciale.

- Miriam Zohar – n. 1931, Cernăuți, actriță cunoscută, Premiul Israel  în 2003, fost deportată în Transnistria

- Aharon Appelfeld, cunoscut scriitor, n. 1932, Storojineț, Bucovina de Nord, deportat în Transnistria, evadat, ajuns în Palestina în 1946, Premiul Nelly Sachs din Germania,Medicis din Franța,  autor a numeroase proze traduse și în România.

- Samy Ofer – n. 1924, Galați, unul dintre creatorii Forțelor Navale israeliene

- Moshe Idel – n. 1947, Tg. Neamț, celebru cercetător al misticii iudaice

- Chaim Sheba ( 1908-1971),n. Frasin, Gira Humorului,  celebru chirurg, creator de școală în Israel

- Uzia Galil – n. 1925, București, fondator al companiei Elron Electric Ind. Ltd. ,

Premiul Israel, 1997 

- Avraham Yaski, n. 1927, Chișinău, arhitect șef al Tel Aviv-ului, creator de școală

- Ezra Fleischer- n. 1928, Timișoara, persecutat ca sionist în România, director al Institului de Cercetări Geniza despre poezia ebraică, Premiul Israel, 1960

- Marcel Iancu , n. 1895, București, arhitect și artist în interbelic, în România, plecat în 1941 în Palestina, creator de școală, celebru modernist, în mormântat la Ein Hod în 1984,  în satul artiștilor.

- Bruno Landsberg, n. 1920, Cernăuți, președintele companiei SANO,  prima companie în Israel,  produse chimice și ecologice

- Alexander  Uriah Borkovich – n.1907, Cluj, elev al lui Paul Dukas, Nadiei Boulanger, unul dintre fondatorii Conservatorului isaelian .

NN: Și aceștia nu sunt toți.

 

Conferințe la Standul BERESHIT(orele 14-17)

Moderator – Dr. Aurel Vainer

Varujan Pambuccian a salutat pe cei prezenți, menționând că în istoria se cunosc trei nații care au supraviețuit secolelor, evreii, grecii și armenii. El n-a invitat  la Festivalul etniei elene la Muzeul Satului , unde are loc un Festival al acestei etnii.

Acad. Răzvan Theodorescu a prezentat expunerea „Ierusalim – capitala unei sinteze spirituale”. După 15 vizite făcute în Israel, el a afirmat că a acumulat impresii bogate din Ierusalim.    De altfel a primit și distincția  de Cavaler al Sfântului Mormânt. A amintit că pe o hartă din 1582 , Ierusalimul era prezentat drept capitală a Lumii. Arghezi numea Ierusalimul „ oraș universal”. Moștenirea regelui David, a lui Solomon, constructorul  primului Templu a fost păstrată în condiții vitrege timp de 3000 de ani. A vizitat subteranele care conțin urmele vechilor construcții milenare ( probabil 10.000 de ani). Evreul Iisus Christos și-a legat numele de Ierusalim. În secolul IV, împăratul Constantin a ridicat Basilica Sfântului Mormânt. În anul 691 arabi au ocupat orașul și au  ridicat moscheile Al Aksa și Omar. Apocalipsa, cum  se scrie în textele creștine, va avea loc în Ierusalim. Iisus este considerat de unii un al doilea Adam. Istoricul Iosephus Flavius a adus contribuții importante prin cartea sa „ Antichități iudaice”.  La Damasc există o biserică – în stilul unui templu grecesc, cu picturi care îl reprezintă pe regele Herodes ( Irod cel Mare) .  

 Președintele Aurel Vainer a amintit aportul acad. Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii și Cultelor la  refacerea sinagogilor din Orăștie, Iași, TG. Mureș, Piatra neamț ( Sinagoga de lemn).

Invitatul a ținut să menționeze că bunicul său a salvat evrei, evreice de la moarte în timpul Holocaustului.

 

Conf. dr. Adrian Niculescu a discutat despre  sinagogi din secolele III-IV, unde erau picturi antropomorfe,care, conform prescripțiilor, nu ar fi fost acceptate.  Dar chipul lui  Iisus a apărut adesea în bisericile creștine alături de cel al lui Moise.  A existat o interferență între iudaism și creștinism. Evreii au păstrat tradiția studiului cărții, a însușirii scrierii, citirii, de  milenii, în timp ce lutheranii, reformații au introdus obligativitatea alfabetizării abia în secolul XVI e.a. În Ardeal un exemplu strălucit îl reprezintă Honterus. Referindu-se la  aspecte politice în zonă, el a menționat că în 1952 , Ierusalimul a fost declarat capitală a Statului Israel. Războiul din 1967 a dus la reunificarea orașului vechi și nou. Universitatea Ebraică a avut sediul , de la înființarea în 1920  în zona ocupată de arabi,  pe Muntele Scopus, până la reunificarea orașului. Conviețuirea pașnică nu este încă un deziderat împlinit. Totuși locurile sfinte, precum mormintele patriarhilor din  Hebron sunt păzite și nu s-a ajuns la conflicte.

Dr. Hary Kuller a adus completări referitoare la contribuția Universității Ebraice de la Ierusalim la  asigurarea unei continuități culturale.

Dr. Aurel Vainer a constatat participarea a numeroși prieteni neevrei la simpozionul Bereshit și la Festival.

BMM ora

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu