Povestiri din cartierul Black & White


Povestiri din cartierul  Black & White

 

Se spune, din vechime că sultana Hurem ar fi pus să-l sugrume pe  Ibrahim pașa, că prea era fălos. Asta, după  un sfat de taină cu  grăsuța Oana  ot Barlad,  unul Gabriel –beg  Hysterios,  alți doi răi sfetnici, Dg Bali din Roman, Edy Murphy, ș.a. În timpul acesta Suleyman dormea tun, de speria câinii din Stambul cu sforăitul său. În zadar doctorul Yakub îi făcuse două operații de sept. Hurem era din Bugeac  și vorbea o limbă necunoscută, în care verbele nu se acordau, ci țipau singure, pe voci diferite. Se învârteau  în jurul lui  Hurem   cadâne, una mai frumoasă ca alta, toate o lăudau pe Hurem,  deși nu prea aveau de ce și de unde. Hurem ba plângea cu ele, ba le mai tăia capul, avea ea o suferință de care cronicile nu spun multe, Alah să o țină, că tare bună la suflet era. Odată era să bea un ceai otrăvit, pregătit anume pentru un oaspe, AL Hidaspe.  Umbra lui Ibrahim mai bântuia prin serai, se auzea un cântec de vioară, cu amintiri din Apuseni, de unde provenea și Hatice. Cineva s-a gândit să facă un Divan literar, toți să fie îmbrăcați în negru, iar sofaua să fie albă, albă,  dar Hurem s-a opus cu strășnicie. Le pregătea ea ceva mai bun, o baclava de aceea cu pudră albă de cianură.

*******************************************************

Am avut doi prieteni, Rex și Blej, doi câini de rasă. Unul era fost disident, țipase ceva în Gara de Nord și  a primit cinci ani cu suspendare de ceasul Gării. Blej înjura de mama focului orice gospodar care nu-i intra în voie, în fața lui nu puteai gândi decât ca el. Provenea , ca și  Rex Bayer, din țara Niciodată Sau Acum, iar ce vorbeau ei, nu putea fi contrazis decât cu sabia. Iar cine ridică sabia, cu mânerul o să rămână, că aveau ei un protector divin sau diabolic, îl chema Money, tare ținea mult la ei, deși Money construise socialismul în multe țări, inclusiv în SUA. Ne-am înjurat noi o vreme, apoi ne-am dus să ne culcăm.

*****************************************************************

Aveam eu o rubedenie de 250 de oca, tare ținea ea la mâncare și la mine, odată era să mă mănânce dimpreună cu bucatele de pe masă. Hulpavă, dar blândă la suflet, a dcălătorit prin mai toate țările, insulele și peninsulele   lumii, acum se pregătea să meargă în lună, dar i s-a spus că ar putea să pună în pericol  echilibrul frumosului satelit nocturn. I s-a amânat aprobarea până când va slăbi cu 80% din greutatea  actual. Dar efectul a fost invers, astfel că ne-am trezit într-o noapte  că planeta noastră se duce în gol. Ei, nu s-a întâmplat nimic.

***************************************************************************

Să vă gândiți frumos la mine, mi-a spus biata Anișoara, femeie la vreo 80 de ani. A lăsat în urmă două pisici și un câine negru și prost, după lătrătură se vedea că avea apucături de ziaristonline. Dar amintirea ei mă înlăcrimează și acum. Soțul murise de un anevrism, ea l-a jelit un timp, apoi a fost aceeași femeie veselă, generoasă. Ultimele cuvinte – să vă gândiți frumos la mine. Cine ar vorbi astfel?

BORIS MARIAN

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu